| İnsan ve İnsanlık İnsan'ın İç Derinliği
Necip Fazıl bir dizesinde;
Boşuna aramışım yoktur tabiatta,
İçimdeki kadar iniş ve çıkış.
Diyerek insanın iç derinliyini anlatmaya çalışmakta.Başka bir dizesindede;
Tam otuz üç yıl saatim işlemiş,ben durmuşum,
Gök yüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum.
Diyerek insan olmanın erdemi,insaniliklerden gafil kalmanın yanlışlıklarına hayıflanmaktadır.Koca Yunus ta;bir ben vardır bende benden içeri derken ve başka şiirlerinde insanın bu yönünü anlatmaktadır.
İbrahim Hakkı;
Hiç kimseye hor bakma,
İncitip gönül yıkma,
Sen nefsine yan çıkma,
Mevla görelim neyler,
Neylerse güzel eyler.
Demekle ayrı bir insani incelik ve derinliğe dikkat çekmektedir.Örnekler çok,ben bu örnekler zaviyesinden durup şöyle bir hayatımıza,insanlara,insanlığa bakıyorumda,neleri nasıl kaybettiğimizin resmini görüyor ve diyorumki,vede inanıyorum en önemli eksiklerimizin başında bu geliyor.
Urfa'da görev yaparken birgün arabamla Siverek'e gitmiştim.Tabi tam usta şoför değildim.
Arabayı park ettiğim yerden çalıştırıp çıkarken hafif boşa gelip öne doğru kaçtı.Arabayı durdurup
indim,acaba öndeki arabaya çarptım mı diye.Çarpmamıştım.az kalmıştıki tampona değe.Beyefendi
Özür dilerim,bir zarar verdiysek hemen zararını telafi edelim dedim.Şöyle mağrur ve sonradan
görme bir ede ile;neyini ödeyeceksin onu satsan bunun tamponu etmez demişti.Araba belki braz
değerli olabilir,baktımki adam adam değil.Hani Mevlana'nın; çok elbise gördüm,içerisinde adam yok,dizesinde anlattığı türden birşey.
Geçen mahallede bir kaza olmuş.Baktım bir kalabalık.Bende oraya gittim.Kamyonla dolmuş
çarpmışlar.Can kaybı,yok.dolmuşun ön faarları kırılmış,tanponu biraz kırılmış.Millet orada,dolmuşçu
nun rengi kaçmış.Yukarıdan kamyoncunun trafından biri hışımla geldi.Öfkeyle,kim o.Gösterin,haka-
retler,küfürler.Mani olduk.Ayıp dedim,kimse zevk için kaza yapmaz.Adam korkudan bir hal olmuş,
beyefendi git teselli et.Mal insandan önemli değil,sonra polis çağrılır,medeni bir şekşlde anlaşılır deyip kavgayı önledik.
Şu anda hayatımız olumsuzluklarla dolu.Çok şey söylenebilir,ama bunlardan kurtulmanın en başta gelenlerinden biri,insanilik dediğimiz güzelliklere sarılmaktır.Samimiyet,merhamet,empeti
yapabilmek nezaket,tevazu,doğruluk,ilim,cesaret,dürüstlük...
İnsanlıktan,haktan,adaletten,barıştan,bütün güzelliklerden yana samimiyetle gidenlere
selam olsun.Gelin tanış olalm,işleri kolay kılalım...Sevgiler,saygılar Kağızman'lılar,Türkiye'min ve
dünyanın güzel insanlarına.
Konu Nurettin Önalan tarafından (07-07-2008 Saat 12:12 AM ) değiştirilmiştir..
|