| Süper Moderator
Tecrübe Puanı: 4  | Cevap: Komşumuz Kafkasya'da Neler Oluyor ? ŞEWARDNADZE: YENİ SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ BAŞLADI Birgün Gazetesi Eduard Şewardnadze, 1985 yılında Michail Gorbaçov tarafından Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığı’na getirildi ve dönemin yumuşama politikasının mimarlarından biri oldu. Şewardnadze, iki Almanya’nın birleşmesine izin verdi ve süreç sonunda da Sovyetler Birliği dağıldı. Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Şewardnadze, 1992 yılında bağımsızlığını ilan eden ülkesi Gürcistan’ın Kurucu Devlet Başkanı oldu. 2003’te tarihe ‘Karanfil Devrimi’ diye geçen bir ayaklanmayla şimdiki Devlet Başkanı Michail Saakaşvili tarafından devlet başkanlığından düşürüldü. Bu görüşme Almanya’nın saygın gazetelerinden Süddeutsche Zeitung’un internet sitesinde yayımlandı. »Sayın Şewardnadze, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, Güney Osetya üzerine yürüyerek kendi ayağına kurşun sıkmadı mı?
Değerlendirmeler için hâlâ biraz erken ama Gürcü toplumu içinde ordunun Şinvali’ye girmek zorunda olmadığı düşüncesi hâkim. Öte yandan buna hukuki hakkımız var: Devletler hukukuna göre Güney Osetya Gürcistan’a ait, orası bizim toprağımız, orada bizim halkımız yaşıyor. Haklarımızın nasıl kullanıldığı ve bunun doğru olup olmadığı ise ayrı bir soru. Bunu önümüzdeki günlerdeki gelişmeler gösterecek. Çatışmalar durdurulmuş değil. Rus askerleri hâlâ Gori’de. Ki bir de Michail Saakaşvili’nin bir politikacı olarak kendisine verdiği zararı üstüne koyarsak, Şinvali’de hiçbir şeye ulaşamadığımız görülüyor. Ordumuzu geri çektik ama çok büyük bir zayiat vererek. Yani trajik bir sonuca ulaştık. Bu sonuçlara göre, bir değerlendirme yapacak olursak, Şinvali’ye girişin savunulacak hiçbir yanı yok. »Eski siyasi dostunuz Michail Gorbaçov, Saakaşvili için “Çok büyük bir güç tarafından destekleneceği beklentisiyle Güney Osetya’ya girmiştir” dedi. Gerçekten Saakaşvili ABD’nin askeri desteğini düşündü mü?
Bu doğru olamaz. Ben Amerikalıları iyi tanırım ve Başkan Bush’un Saakaşvili’nin macerasını destekleme emri verebileceğine hiç ihtimal vermem. Bence, bütün bu olup bitenleri ‘macera’ olarak adlandırmak mümkün. »Saakaşvili, başından beri askeri olarak hiçbir zaman kazanamayacağı bir savaşa girdiğini bilmiyor muydu?
Bugün bunu Gürcistan’a ve Gürcü halkına büyük zararlar veren bir hata olarak tanımlamak mümkün. Sadece Gürcülere değil, çok sayıda Rus ve çok sayıda Oset de yaşamını yitirdi. Buna hiç gerek yoktu. Benim Gürcü hükümetiyle bir ilişkim yok. Bu kararı alırken fikrimi sormadılar. Kararları kapalı kapılar arkasında aldıkları ve halkın bilgisine başvurmadıkları şimdi açıkça ortada. Savaşa girilirken halk bilgilendirilmeli. Bu olmadı. »Güney Osetya’daki çatışma, gerçekte Rusya ile ABD arasındaki temsili savaş mı?
Ben buna inanmıyorum. ABD, Irak’ta, Afganistan’da, İran’da ve daha başka yerlerde kendi sorunlarına sahip, neden bir Gürcistan sorununa ihtiyacı olsun ki? Çok dikkatli olmak zorundayız ve benim analizlerime göre, yeni bir soğuk savaşın maddi temelleri atılmış oldu. Çek Cumhuriyeti’ne ve Polonya’ya radar sistemi yerleştirilmesini de bunun altında anlıyorum. Bunlar Rusya’yı kızdırıyor. Bunun için yeni bir soğuk savaşın başlayacağı tehlikesinden söz etmek gerçekçi. Çok uyanık olmalıyız. »Sizin zamanınızda Abhazya ve Güney Osetya fiilen otonomdu. Şimdi bu ayrılıkların etrafına askeri duvar örülüyor. Gürcistan’ın ne pahasına olursa olsun bu bölgeleri elinde tutma isteğinin ne tür bir anlamı var?
Durum son çatışmalar nedeniyle oldukça sertleşti. Bu sorunların önümüzdeki dönemde çözüleceğine inanıyorsak, şimdi artık bu düşüncemizi çok daha ileri bir zamana ertelemek zorundayız. »Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’daki ayrılıkçılığı destekliyor ama Çeçenistan’daki, Dağıstan ve diğer bazı yerlerdekileri bastırıyor. Bazıları Kremlin’in emperyalist yönelimlere geri döndüğünden bahsediyor. Siz buna inanıyor musunuz?
Rusya’nın emperyalist tutumu çoktandır var, bu yeniden kanıtlanmak zorunda değil ki. Ama Rusya’dan ayrılmak isteyen bölgeler konusuna dönecek olursak, örnek vermek gerekirse, Abhazya Rusya’dan ayrılmak istese Abhazya’ya hiçbir zaman bağımsızlık hakkı tanınmaz. Evet, Abhazya’ya bağımsızlık tanınacaksa neden Çeçenistan’a, Dağıstan’a, Tataristan’a ve Başkiristan’a da bu hak tanınmasın? Rusya, çokuluslu bir devlet. Bunun için Abhazya’ya yaklaşımı ölçülü olmak zorunda. Rusya Abhazya’yı zaten ilgi alanına girmediği için bağımsız olarak tanımayacaktır. »Kimde büyük güç olma hırsı daha büyük: Başkan Medvedyev’de mi yoksa Başbakan Putin de mi?
Zor bir soru bu. Bildiğim kadarıyla Medvedyev ve Putin aynı kafada. Zaten Medvedyev’in Putin’in yardımı olmadan siyaset sahnesine çıkması mümkün olamazdı. Putin’in etkisi çok büyük, 8 yıl ülkenin Başkanı’ydı. Ayrıca, Duma’da çoğunluk tarafından destekleniyor. Medvedyev ise şimdiki Başkan ve yasal olarak çok büyük yetkileri var. Putin ve Medvedyev eşit ağırlıkta diyebilirim. »Moskova artık Saakaşvili’yle görüşmek istemiyor ve istifasını istiyor. Öğrenciniz olan, yanınızda yetişen, sonra da 2003’te sizi düşüren Saakaşvili’ye ne önerirsiniz?
ütün bu olup bitenlere rağmen Saakaşvili, Rusya’yla ilişkileri düzeltmenin yolunu aramalı ve öte yandan NATO’ya giriş amacı da değişmeden devam etmeli. »Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy iyi bir aracı mı?
Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’nin yalnızca Gürcistan’ı desteklemek değil bütün bölgede barışı yerleştirmek gibi çok önemli bir rolü var. Avrupa Birliği’ne gelince: Avrupa ne kadar aktif olarak Gürcistan ve Kafkasya’da rol oynarsa, bu durum o kadar çok, bölgenin yararına olur. Ben bunu kişisel olarak destekliyorum. »Gürcistan Parlamentosu Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan ayrılmaya karar verdi. Sizce bu karar doğru mu?
Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan ayrılmak bir hata. Benim zamanımda üyelik gerçekleşti ve ben Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve diğer devlet başkanlarıyla iyi ilişkiler gerçekleştirmek için üye olmuştum. Gerçekten de birlikte çok şey elde ettik. Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan ayrılmak Gürcistan için yarardan çok zarar getirecektir. Bu adımla da Rusya’dan biraz daha uzaklaşmış oluyoruz.
Röportaj: Bernd Oswald ve Nino Sologaşvili (www.sueddeutsche.de)
Çeviren: Selami İnce
Konu Vahdettin Yılmaz tarafından (08-18-2008 Saat 02:28 AM ) değiştirilmiştir..
|